Telefoon opladen met een fietsdynamo

20 Jun 2009 at 16:09 (Voorbereidingen)

Opwindbare zaklamp waarmee ook telefoons mee op te laden zijn.

Opwindbare zaklamp waarmee ook telefoons mee op te laden zijn.

Wie lange afstanden gaat fietsen, zit lang zonder stroom. En dat is vervelend als je graag wilt dat je telefoon het blijft doen. En zoiemand ben ik. Niet dat ik van plan was de hele reis met het thuisfront te bellen, maar ik heb zo’n veel te moderne telefoon waarmee ik ook alle fotootjes onderweg ga maken en die fotootjes meteen naar mijn weblog kan gaan sturen en als ik de weg kwijt ben kan ik mijn telefoon ook nog als GPS-apparaatje gebruiken. Maar dat kost wel een hoop stroom, dus had ik een manier nodig om mijn telefoon op te laden zonder stopcontact.
Het zaklampje opengeschroefd.

Het zaklampje opengeschroefd.


De meest voor de hand liggende manier is op zonne-energie. Voor nog geen twintig euro vind je bij de Kijkshop, BCC of elektronicahandel een telefoonoplader op zonne-energie die voor de meeste telefoons wel werken, inclusief de mijne. Maar wat als de zon niet schijnt? In Nederland klagen we dat het hier altijd regent en dat hier nooit de zon schijnt, maar dat valt natuurlijk wel mee. In delen van Azië is dat wel anders. Als het daar regent, kan het zo een paar dagen tot vele weken onafgebroken regenen. Kom je aan met je zonnepaneeltje…
Hier kun je alle onderdelen nog eens goed zien (vooral als je op het plaatje klikt voor een uitvergroting).

Hier kun je alle onderdelen nog eens goed zien (vooral als je op het plaatje klikt voor een uitvergroting).


Gelukkig had ik nog een opwindbaar zaklampje met ingebouwde telefoonoplader. Telefoon aansluiten en zwengelen maar! Eén nadeel: je houd het bijlange na niet lang genoeg vol om je telefoon daadwerkelijk opgeladen te krijgen. Eén minuut zwengelen zou genoeg moeten zijn voor drie minuten spreektijd, maar na een halve minuut zwengelen krijg je al een lamme arm. Dat moest dus eenvoudiger.
De onderdelen klaar om vastgezet te worden.

De onderdelen klaar om vastgezet te worden.


Na de zaklamp opengeschroefd te hebben kwam ik erachter dat de dynamo die er in gebouwd zat, 6 volt levert. Dat is ook wat een fietsdynamo produceert, en dus ging ik aan de slag om de ingebouwde dynamo, die veel te klein was voor een fiets, te vervangen door een fietsdynamo en het geheel in mijn koplamp te monteren (er zat immers een lampje aan vast, en zo kon ik die ook nog gebruiken). Het nadeel van mijn vouwfiets was wel dat hij gebouwd was voor dynamo’s aan de rechterkant, in plaats van de linkerkant wat gebruikelijk is bij fietsen. Het kostte me enige moeite om een geschikte dynamo te vinden, maar uiteindelijk is dat gelukt. Langer draadje aan de telefoonoplader solderen die naar de dynamo gaat, en klaar. Na de oude inhoud van mijn koplamp verwijderd te hebben, kon het hele systeem erin om getest te worden.
De lampjes vastgekit. Onderin zit een gaatje voor het snoertje.

De lampjes vastgekit. Onderin zit een gaatje voor het snoertje.


En het werkte. Zodra ik ging fietsen met mijn dynamo tegen mijn band en mijn telefoon op het hele gebeuren aangesloten, gaf mijn telefoon melding dat hij werd geladen. Wat me wel voor een nieuwe uitdaging zette, want nu kon mijn koplamp niet meer dicht, omdat het snoertje naar mijn telefoon toe in de weg zat. Dat heb ik opgelost door onderaan de klep van mijn koplamp een gaatje te prikken, waardoor het stekkertje van het snoertje past. De lampjes heb ik met kit vastgemaakt aan het klepje, en zo kon het hele zaakje dicht.
klaar.

klaar.


En fietsen maar. Helaas heb ik nog geen tijd gehad om langere afstanden uit te proberen, en net als bij een oplader op netspanning moet ook hier een telefoon wel wat langer aan de oplader hangen voordat het zoden aan de dijk zet. Maar ik heb mijn telefoon even uit gezet en vervolgens aan de oplader gehangen, waardoor mijn telefoon aan sprong en begon met opladen. Dat is een goed teken! Ik laat het weten als ik eens een langere afstand heb gefietst met mijn telefoon aan de oplader!

Advertenties

7 reacties

 1. Susan said,

  Mooi gefixt, Willie Wortel!

 2. Caro said,

  Dam hee gaat nu echt hard en je laatste paar loodjes zijn het zwaarst.

 3. fietsendoorazie said,

  Stomme ik, helemaal vergeten erbij te schrijven dat je in twee uur fietsen je telefoon op deze manier helemaal van leeg naar vol krijgt… 😉
  (van mijn huis naar Amersfoort gefietst en dit was het resultaat, naast een lekke band… ;))

 4. bas verbakel said,

  hallo fietser

  ik was ook van plan zoon opladen te maken voor het klimaat aktie kamp in augustus maar je zou die oplader toch ook gewoon meteen op de dynamo kunnen aansluiten, dynamo levert 6 en telefoon oplader geeft 5 de mijne dan.

  heb ook nog een vraag hoelang duurt het voor de telefoon is opgeladen met jou oplader

  groeten bas verbakel

 5. Alex said,

  Bas, dat werkt niet helemaal, want de meeste telefoons slikken geen verkeerd voltage. Bovendien levert een fietsdynamo gelijkstroom en een telefoonoplader levert wisselspanning.

 6. bosco said,

  yo, k moet voor school dit ook maken, k heb alles gadaan wat jij ook hebt gedaan behalve dat ik ook nog de nokia aansluiting die er in zit er af heb gehaalt en de draatjes aan die van een usb kabel voor htc heb gemaakt. als je dan gaat “zwengelen” doet hij het wel, maar als ik ga fietsen niet. zijn er nog veel gemaakte fouten ofzo die ik heb kunnen begaan want ik heb echt geen idee wat er fout zou kunnen zijn gegaan! (klopt het echt dat dynamo’s wisselstroom leveren??)
  ik hoop heel graag op snel antwoord!!

  • fietsendoorazie said,

   Hoi Bosco,

   Dynamo’s geven gelijkstroom. Alex heeft wel gelijk wat betreft het voltage: veel telefoons slikken simpelweg geen verkeerd (te hoog of te laag) voltage, een beveiliging in het toestel zorgt ervoor dat deze dan simpelweg niet oplaadt. Wat betreft de wisselspanning: niet elke telefoon wil wisselspanning. Dit is wel even iets om op te letten: veel telefoonopladers geven namelijk wel gelijkstroom maar vooral oudere telefoons willen toch liever wisselspanning. Heb je een wat modernere telefoon, dan zou dit geen probleem moeten opleveren. Maar een telefoon rechtstreeks aansluiten op een fietsdynamo werkt dus niet vanwege het voltageverschil, het stukje techniek dat ik uit de zaklamp had gesloopt is in feite gewoon een omvormer, en die heb je wel nodig!

   Bosco, wat je wellicht fout gedaan zou kunnen hebben is de polariteit tussen de dynamo en de oplader verkeerd aangesloten. De oplader wil gelijkstroom, en dan is het belangrijk dat de plus ook werkelijk op de pluspool van je dynamo is aangesloten. Bij de meeste dynamo’s is dat het enige gaatje aan de onderkant van je dynamo. Het frame fungeert normaliter als minpool, het snoertje naar de min van je oplader kun je dan bijvoorbeeld tussen je dynamo en je frame vastschroeven.

   Wat ik een paar jaar terug ook gemerkt heb is dat niet alle fietsdynamo’s geschikt zijn voor telefoonopladers. Vooral goedkopere fietsdynamo’s produceren niet genoeg stroom om de telefoonoplader te voeden. In mijn verhaal had ik gebruik gemaakt van wat verkocht werd onder de noemer “HR-dynamo”, en die werkte prima, maar later heb ik het ook voor elkaar gekregen met een andere (niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste) fietsdynamo.

   Hopelijk kun je hier wat mee. Ik hoop in elk geval dat je het nog werkend gaat krijgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: